Luftledningsmateriel

Luftledningsmateriel som fittings og armaturdele til luftledninger produceres og leveres, så det passer sammen, og der er taget højde for, at det skal være enkelt og sikkert at montere uden at gå på kompromis med levetiden.

Fittings og armaturdelene er produceret til det danske klima og kan leveres med ekstra galvaniseringstykkelse til f.eks. kystnære områder.

Svingningsdæmpere kan leveres i forskellig udførelse afhængig af luftledningskonstruktion og forhold samt påvirkninger, som kan forårsage forskellige former for vibrationer.

Den korrekte placering af svingningsdæmpere er meget vigtig af hensyn til luftledningens levetid, og svingningsdæmperen fungerer som en afhjælpning mod vibrationer. Derfor udfører vi gerne beregninger af placering af svingningsdæmpere.

Luftledningsmateriel betegnelsen dækker over en række produkter, som du kan læse mere om herunder.

Lysbue komponenter skal kunne opfylde 2 funktioner:

 • Beskyt imod Korona udladninger.
 • Beskyt isolatorerne mod effekten af en lysbue.

Ønsket er at opnå en jævn fordeling af det elektriske felt langs isolatortråden, dæmpning af delvise udladninger og koronaeffekter. For at opnå denne kontrol er design, form, størrelse og positionering optimeret til at afskærme spændinger og ophængsklemmer. Ved højere niveau af elektrisk spændingskontrol sørger specielle korona-ringe dæmpning inden for de krævede grænser.

Jordtråd giver jordbeskyttelse for luftledninger og beskytter mod lynnedslag.

Det jordede system sikrer høj energisikkerhed, hvilket giver mindst mulig forstyrrelse for strømforsyningssystemet.

Jordtråd skal monteres i den højeste position på bærekonstruktionen for at give det højeste beskyttelsesniveau.

OPGW bruges primært af energisektoren og placeres i øverste position på transmissionslinjen, hvor den “afskærmer” de vigtigste ledere mod lyn, mens den leverer en telekommunikationssti til intern såvel som tredjepartskommunikation. Optical Ground Wire er en dobbeltfungerende ledning, hvilket betyder, at det tjener to formål.

Det er designet til at udskifte traditionelle statiske / skjold / jordledninger på luftledninger med den ekstra fordel ved at indeholde optiske fibre, der kan bruges til telekommunikationsformål. OPGW skal være i stand til at modstå de mekaniske spændinger, der påføres ledninger ved hjælp af miljøfaktorer som vind og is. OPGW skal også være i stand til at håndtere elektriske fejl på transmissionslinien ved at give en sti til jorden uden at beskadige de følsomme optiske fibre inde i ledningen.

Parallelklemmer sørger for elektrisk forbindelse mellem to ledere, og bruges hovedsageligt i jumper-løkker med en ophængsklemme med kilefunktion.

Andre applikationer inkluderer grenforbindelse i understationer og jordtråd kontinuitetsforbindelser.

Parallelklemmer bruges også i sikkerhedsløjfer af ophængstråd, hvor der kræves tilstrækkelig leder stabiliseringsstyrke.

Afstandsklemmerne tilføjer pålidelighed og beskyttelse til lederne ved at adskille dem, hvilket forhindrer sammenstød under drift.

Systemet beskytter lederne mod store vind- og isbelastninger ved at forhindre, at underledere kolliderer inden for spændvidden.

Vores komplette sortiment af afstandsstykker og afstandsdæmpere, inklusive stive og halvfleksible typer, afslutter katalogområdet.

GD Powernet tilbyder et komplet produktprogram af armaturdele og fittings til luftledninger fra 10 kV til 400 kV.

Fittings vist i vores katalog benyttes generelt til at forbinde isolatorer til tårnets fastgørelsespunkter samt til klemmen der understøtter luftlederen.

Ophængningsklemmer støtter og forbinder lederen til isolatorstrengen.

Alle materialer er fuldt kompatible med leder applikationen. F.eks. fabrikeres klemmer forbundet til ledere af aluminium, af en stærk, korrosionsfri aluminiumslegering.

Trådklemmer forbinder ledere til tråde og modstår de krævede mekaniske holdekræfter. Der sondres mellem to typer spændeklemmer, som har grundlæggende forskelle:

– De frakoblelige klemmer, såsom kilespændeklemmer, spændeklemmer med boltetype, spiralformede dæksler og belastningssvingler, kan alle justeres.

– Komprimering af blindspændeklemmer, er permanente forbindelser og kan ikke justeres til justering af spænd, hængeradius eller spænding.

Alle materialer er fuldt kompatible med lederapplikationen.

På opspændte luftledere, kan vindstrømmen føre til høj-frekvens vibrationer, med amplituder i størrelsesordenen af en lederdiameter.

Dette er forårsaget af en såkaldt Vortex Street, der sætter lederen ind i aeoliske vibrationer vinkelret på vinden.

Aeolian vibrationer opstår ved vindstrømninger i omegnen af 1-7 m/s forårsager vibrationsfrekvenser på 5-100Hz, afhængig af lederdiameter og træk.

Disse vibrationer fører til træthed i ledere samt ophængs- og spændeklemmer, og påfører belastning på lederens understøttelsespunkter.

Vibrationsdæmpere sikrer beskyttelse af lederen samt spænde- og støttefittings, ved at reducere spændingerne i systemet til sikre driftsniveauer samtidig med at de beskytter mod langvarige træthedsfejl under netværkets driftslevetid.

 • Stockbridge klemmer
 • Lederklemmer
 • Skruer og møtrikker til støbte klemmer
 • Smedede klemmer
 • Armeringsstænger
 • Bretelle klemmer

Både vind og is kan forårsage alvorlige problemer, når det gælder levering af pålideligt transmissions- og distributionsnet.
I visse tilfælde kan disse klimatiske forhold føre til udvikling af cykliske lederbevægelser eller vibrationer på transmission og distribution luftledninger, kendt som Æoliske vibrationer og dirigentgalup. Det kan en fase afstandsholder afhjælpe med.

 • Forbedret netværkssikkerhed og reduceret følsomhed over for vejr og klimatiske begivenheder.
 • Reducerer systemafbrydelser og ikke-planlagte strømafbrydelser.
 • Reducerer vedligeholdelse til isolatorerne og lederen fittings på udsatte steder. Let at håndtere og installere.
 • Lav livscyklusomkostninger og hurtig investeringsafkast.
 • Design, der passer til alle ledere, konfiguration og spænding.
 • Fungerer også som en dæmpningsenhed, hvor den sammensatte kerne absorberer vibrationsenergi til bekæmpelse af æoliske vibrationer

Lysbue komponenter

Jordtråd Fittings

OPGW komponenter

Parallel klemmer

Afstandsklemmer & Dæmpere

Armaturdele

Hængeklemmer

Trådklemmer & Spiraler

Svingningsdæmpere

Interphase Spacers

Luftledningsmateriel

Kontakt venligst GD Powernet for referencer og evt. referencebesøg. Tlf. +45 7620 0202